Hakkımızda

Üsküdar Folklör ve Turizm Derneği, 1992 yılında dönemin Belediye Başkanı Dr. Niyazi Yurtseven tarafından kurulmuştur. Bugüne kadar 5000'in üzerinde öğrenciye eğitim veren Ü.F.T.U.D., 2005 yılından itibaren faaliyetlerine Üsküdar Belediyesi Güzeltepe Kültür Merkezi'nde devam etmektedir. Bu doğrultuda, kalitesini ve standartlarını yükseltmeyi hedefleyen derneğimiz, 2006 yılından itibaren Birleşmiş Milletlere bağlı UNESCO çatısı altında kurulan ve kısa adı CIOFF olan International Council of Organisations for Folklore Festivals and Folk Art yani Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Uluslararası Konseyi üyesidir. Bunun yanında yine 2006 yılından itibaren Uluslararası Festivaller Birliği'nde gözlemci üyedir.

Üsküdar Folklör ve Turizm Derneği olarak, özellikle son yıllarda yozlaşan kültürel değerlerimizi korumayı kendimize görev kabul ediyoruz. Bunu yaparken, milli kültürümüzün en önemli unsurlarından biri olan halk oyunlarını yaşamayı, yaşatmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda halk oyunlarımızı ulusal ve uluslararası arenada tanıtmayı ülkemize sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Ayrıca, gençlerimizin bireysel gelişimlerine katkıda bulunarak onları sosyal hayata hazırlamayı ve her türlü kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda Ü.F.T.U.D., 15. dönem çalışmalarına yoğun bir katılımla başlamıştır. Çünkü biz, kültürlerin buluşmasını medeniyetlerin buluşması olarak görüyoruz.

Ü.F.T.U.D. olarak, yurt içinde yapılan çeşitli etkinlik ve organizasyonlara verdiğimiz desteğin yanında yurt dışında düzenlenen festival ve şenliklere katılmayı yeni kültürlerle tanışmayı çok önemsiyoruz. Bu amaçla, ülkemizi birçok kez dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen festival ve yarışmalarda başarıyla temsil eden Ü.F.T.U.D., kültürel değerlerimizi dünyanın dört bir yanına gururla taşımaktadır. Ayrıca Üsküdar Belediyesi'nin her yıl düzenlediği Uluslararası KÂTİBİM Kültür ve Sanat Şenliği'nde festival kapsamında gerçekleştirilen dünya halk dansları festivaline ev sahipliği yaparak ülkemizin tanıtımında aktif görev üstlenmekte, değişik ülkelerden gelen gençlerin Üsküdar gençleriyle buluşmasına, kültürlerin kaynaşmasına, dostluk köprüleri kurulmasına vesile olmuştur. Bunun yanında, festivale katılan gruplara festival süresince, Türk misafirperverliği ile eşine az rastlanır festival olanakları sunarak tüm grupların ülkemizden mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlamıştır. 2007 yılında 19. Uluslararası KÂTİBİM Kültür ve Sanat Şenliği'ne Hırvatistan, Macaristan ve Slovakya, 2008 yılında 20. Uluslararası KÂTİBİM Kültür ve Sanat Şenliği'ne ise; Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Makedonya, Romanya, Kırım Özerk Cumhuriyeti (Ukrayna), Dağıstan ve Yunanistan halk dansları ekipleri katılmış olup Üsküdarlılar'a ve İstanbullular'a görsel bir şölen sunmuştur.

Üsküdar Folklör ve Turizm Derneği, yurt içinde düzenlenen yarışmalara da aynı disiplinle hazırlanmaktadır. Bu amaçla, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından düzenlenen kulüplerarası halk oyunları yarışmalarına ve Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen komple nitelikli halk dansları yarışmalarına düzenli olarak katılan Ü.F.T.U.D. halk oyunları ekipleri sayısız başarılı sonuçlar elde etmiştir. Her yıl olduğu gibi geçen yılda oldukça başarılı sonuçlara imza atan ekiplerimiz, kulüplerarası halk oyunları yarışmalarında gençler stilize dal İstanbul üçüncüsü, yıldızlar stilize dal İstanbul ve Marmara grup birincisi olarak başarılarına yenilerini eklemenin sevincini bizlere yaşatmıştır.

Ü.F.T.U.D. ailesi, Dr. Faruk Olgunöz başkanlığındaki tecrübeli yönetim kurulu, Serkan Şerin, Nihat Kaya ve Hasan Tiryaki ile oluşan genç, dinamik ve deneyimli eğitmen kadrosu ve kalabalık oyuncu grubuyla çalışmalarını ilk kurulduğu gündeki heyecan ve istekle sürdürmektedir. Biz, sizleri yöreden yöreye, oyundan oyuna Anadolu'nun tüm motiflerini sunan hocalarımızla halk oyunları keyfine davet ediyoruz. Üsküdar Belediyesi Folklör Turizm Derneği olarak bu medeniyetin değerlerini Üsküdarlılar'la paylaşmak istiyoruz. Keyifle, eğlenceyle, sevgi ve anlayışla kültürümüzü sizlerle yaşamak istiyoruz...​​​