Osmanlı Üsküdar'ında Toplumsal Hayat

Anadolu’yu kendi kültür ve medeniyet değerleriyle mayalan ecdadımız, yaşadığımız bu topraklara da kendi kültür ve medeniyetin rengini vermiştir.

Bu maya kıvamını en iyi, medeniyetler beşiği, medeniyetiminiz “Yıldız şehri” İstanbul’da bulmuştur. Bu kıvam her dinden, her milletten insanın huzur içerisinde yaşadığı, insan odaklı, hoşgörü temelli, çok kültürlü bir yaşam modelidir.

Hiç şüphesiz bu yaşam modelinin en iyi, en duru, en net örneği, İstanbul’un kültür havzası, huzur adası Üsküdar’dır. Bizim Kabe toprağı kabul ettiğimiz; Musevi vatandaşlarımızın kudüs toprağı diye vasıflandırdığı Üsküdar, yüzyıllardan bu yana her dinden, her milletten insanın bir arada, barış ve huzur içerisinde yaşadığını havra’nın kilisesinin ve caminin yan yana bulunduğu kadim bir kültür, bir hoşgörü, bir huzur şehri olagelmiştir.

Üsküdar’ın sahip olduğu hoşgörü ve huzur iklimi, hemen her alanda kendini göstermiştir. Ülkemizin her köşesinde olduğu gibi Üsküdar’da gayri Müslim vatandaşlarımızla ortak bir yaşama kültürü inşa etmişiz. Devlet olarak adaletle hükmetmişiz. Haklarını özgürlüklerini korumuşumuz. Millet olarak kardeş bilmişiz. Onlara yurdumuzu yuvamızı, evimizi açtığımız gibi, onlara komşu, hemşehri, arkadaş olmuşuz. İşimizi, aşımızı paylaşmışız.

Elindeki kıymetli eser, işte bütün bu ilişkilere ışık tutuyor. Eserin şehrimizin ve ülkemizin kültür hayatında büyük bir boşluğu dolduracağı kesin… Ayrıca eserin, yaşadığımız şehre aidiyet bağlarımızı güçlendireceğine ve yüzyıllardır devam eden birlikteliğimizin yarınlara taşınmasında katkıda bulunacağına inanıyorum.

Elbette bu eser, Nevzat Erkan hocamızın değerli emekleriyle vücuda geldi, kendilerinin ortaya koyduğu kadirşinaslık ve fedakarlık her türlü takdirin üzerindedir. Bu vesileyle, kendisine ve eserin neşrinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Hem şehrimiz Üsküdar’ın hem ülkemiz kültür hayatının sigortalarından birisi olarak gördüğüm bu kıymetli eseri neşretmek ve insanımızla buluşturmaktan dolayı bir onur ve mutluluk duyuyor, Osmanlı Üsküdar’ında Toplumsal Hayat(18.Asır Üsküdar’da Müslim-Gayrimüslim İlişkileri)kitabının bilim ve kültür dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum.

 

Hilmi TÜRKMEN

Üsküdar Belediye Başkanı

 

Yayını PDF olarak indirmek için tıklayınız