ÜSKÜDAR BELEDİYESİ "DEMOKRASİ NÖBETİ" KONULU BİR PANEL DÜZENLEDİ

Ülkemizin en büyük sınavlarından biri olan 15 Temmuz gecesi ve sonrası vatandaşlarımız; sokaklara dökülmüş, meydanları boş bırakmamış ve emsali görülmemiş bir demokrasi mücadelesi vermiştir. Haftalarca süren demokrasi nöbetleri artık salonlara taşındı.

Üsküdar Belediyesi, 15 Temmuz’un simge mekânlarından olan Üsküdar’da 17 Kasım 2016 Perşembe günü “Demokrasi Nöbeti: Meydanlardan Salonlara 15 Temmuz Milli Mücadelesi” başlıklı bir panel düzenledi. Panel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Dr. Murat Yılmaz'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Siyaset Bilimci ve Akademisyen Prof. Dr. Atilla Yayla ve Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu konuşmacı olarak katıldı. 

Panelde kısa bir açılış konuşması yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN, “15 Temmuz darbe girişimi başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve bu aziz milletin kanıyla engellendi” dedi.

Panelde akademisyenler de konuşma yaptı

Panelde ilk olarak söz alan Siyaset Bilimci ve Akademisyen Prof. Dr. Atilla Yayla, darbenin önlenmesindeki önemli faktörlerden birisinin siyasi iradenin dik durması olduğunu belirterek şunları söyledi:

“’Türkiye’de askerler darbe yaptığında siyasetçiler şapkasını alır gider.’ diye bir anlayış vardı. Bu kez öyle olmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ölümü göze alarak darbeye direndiler. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direnmesi ve halkı sokağa çağırması 15 Temmuz gecesinin ve darbenin akışını belirledi. Türkiye, demokrasisini Tayyip Erdoğan’a borçlu olduğu gibi Devlet Bahçeli’ye de borçludur. Bahçeli’nin erken saatlerdeki kesin duruşu darbeye karşı direnişin meşruiyetini ve toplumsal tabanını genişletti.”

Atilla Yayla’nın ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman yaptığı konuşmada, “15 Temmuz girişimi, Türkiye’yi işgale hazırlama ve iç savaş harekâtıydı. Bu millet düşmanı hainler Türkiye'yi emperyalistlerin savaş alanına çevirecekti” dedi.

Yayman, “15 Temmuz girişimi, Türkiye'yi işgale hazırlama ve iç savaş harekâtıydı. Bu millet düşmanı hainler Türkiye'yi emperyalistlerin savaş alanına çevirecekti. Biz bunu Suriye’den, Afganistan’dan biliyoruz. Bu bir darbe teşebbüsü değil, bir hain olan Fetullah Gülen’in Türkiye’yi iç savaşa sürükleme operasyonudur. Nerede bir hain, devlet ve millet düşmanı FETÖ’cü varsa bunları acımadan, hukuk içerisinde en ağır şekilde cezalandırmak lazım.” dedi.

Vatandaşların özverisine vurgu yapıldı

Panelde son olarak konuşan Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa KARTOĞLU ise vatandaşların meydanlara çıktığını belirterek, “Siyasi iradeyle bu kitle çok hızlı büyüdü. Bu büyük ve hızlı direniş medyayı da etkiledi ve gördüğünüz desteği getirdi.” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN programın sonunda protokol, şehit yakınları ve gaziler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.