İZ BIRAKAN KADINLAR ZİRVESİ” ÜSKÜDAR’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üsküdar Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle “Uluslararası İz Bırakan Kadınlar Zirvesi” düzenledi. 

Kandilli’de bulunan Adile Sultan Sarayı’nda düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, dünyada iz bırakan kadınlardan  Tawakel Karman, Türk asıllı Belçikalı Siyasetçi Mahinur Özdemir, Fatma El Abed, Hollanda’nın ilk başörtülü milletvekili Famile Fatma Arslan, Pakistan İslam Şurası’nın tek kadın üyesi Samia Raheel Qazi, 15 Temmuz Kadın Gazilerinden Safiye Bayat ve Ayla Kasarcı, Hollandalı Türk kızı Birsen Başar ile çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Eşinin kalbindeki yeriyle annelik kariyeriyle aileden şehre, şehirden medeniyete olan tesiriyle kadını yılın bir günü hatırlamayı biz gafletten sayıyoruz. Kadınlar, çocuğun eşinin ve de milletin duygu düşünce ahlak inanç ve medeniyet membaadır. Kadınlar dünyaya bırakılmış her izin menbaadır.” dedi.

Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda kadınların haklarının teminat altına alınacağını söyleyerek, “Hayatta kadının izinin, damgasının olmadığı bir alan ya da durum yoktur. Her yerde kadın izi var. Ailede, iş hayatında, kültürde, sanat ve edebiyatta kadın izi var. Siyasette, yönetimde, karar alma mekanizmalarında kadın izi var. Kadın, dünyayı daha güzel, daha anlamlı kılar. Bizler tarihten aldığımız ilhamla, kadını değersizleştiren, kadını ötekileştiren her türlü anlayışı reddediyoruz. Şimdi bize, milletimizin 15 Temmuz direnişiyle verdiği mesaja 16 Nisan’da “evet” diyerek karşılık vermek düşer. İstikrarın kalıcı, istikbalin sağlam ve 15 Temmuz’daki istikbal mücadelemizin sürekli olması için 16 Nisan; Türkiye için dönüm noktasıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile demokrasimiz daha da gelişecek. Türkiye istikrara kavuşacak, kalıcı barış ve kardeşlik gelecek. Yeni Anayasayla tüm kadınlar için daha özgür ve daha müreffeh bir Türkiye’nin temellerini birlikte atacağız. Yeni Anayasa milletimizin istiklal ve istikbal meselesidir.” diye konuştu.

Programın onur konuğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Kuran’ın tanımıyla kadın ve erkeğin bir bütünün iki yarısı olduğu şuuruyla bir dünya var etmeye çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyet adaletinin her yerde izini sürüyoruz. Kadınlarımız çok büyük sınamalarla karşı karşıya kalıyor. Oryantalist algılarla mücadele bunun başında geliyor. Müslüman kadınları kuşatan yanlış algılardan kurtulmalıyız. Savaşlarda en çok kadınlar mağdur oluyor. Ülkemizde misafir ettiğimiz 3 milyon mültecinin çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Şiddet tüm dünyada en fazla kadınları vuruyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanımızla kadına şiddet insanlığa ihanettir sloganıyla kadına şiddetle mücadele ederken toplumsal farkındalık oluşturmak istiyoruz.” dedi.

Zirvenin sonunda Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, konuklara hediye takdim etti.