İMALATHANELERE BAYRAM BASKINI

Üsküdar Belediyesi, Ramazan Bayramına sayılı günler kala ilçedeki tatlı ve unlu mamül üreticisi imalathaneleri denetlendi. Hijyen bakımından sınıfta kalan işyerlerine idari parası uygulandı.

Üsküdar Belediyesi Zabıtta Müdürlüğü ekipleri yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla imalathanelere yaptığı denetimleri sıklaştırdı. Gıda mühendisleri öncülüğünde, ilçenin farklı bölgelerinde tatlı, pasta ve şekerleme yapan çok sayıda imalathane ve perakende satış yerleri denetledi. İmalathaneleri baştan aşağı denetleyen ekipler işyerlerindeki eksiklikleri işletmecilere göstererek uyulması gereken kuraları detaylı olarak anlattı.

KURALA UYMAYANA ANINDA CEZA

Gıda mühendislerinin denetimleri sırasında kameralara hijyenik açıdan olumsuz görüntüler de yansıdı. Sağlıksız şartlarda üretim yaptığı tespit edilen işletmelere idari para cezası uygulandı. Denetçilerin yaptığı incelemede hijyen eksikliği ve genel temizlik kurallarına uyulmadığı tespitinde bulundu. Karara tepki gösteren işletmeci ise işyerinin hijyenik açıdan sorunu olmadığını savundu.

CEZA KESİLEN İMALATHANECİDEN ‘SİNEK’ SAVUNMASI

Bayrama bir haftadan az bir süre kala denetimleri arttırılan imalathanelerden birinde ilginç görüntüler de ortaya çıktı. Gıda denetçilerinin imalathanede hijyenik şartlarda üretim yapılmadığını ve üretim alanında sineklerin uçuştuğunu söylemesi üzerine ‘Bakın yok efendim sinek olmaz bende. Biz o konularda hassasız çok dikkat ediyoruz öyle şeylere’ diyerek işyerini savundu. Ancak işletmecinin bu savunması zabıta ve gıda mühendisi ekiplerini ikna etmeye yetmedi. İmalathane içerisinde uçuşan sineklerin yanı sıra tezgahın üzerindeki unların etrafında bulunan sinekler ve tavandaki florasan lambanın koruyucu camı içerisindeki ölü onlarca sinek ise dikkatlerden kaçmadı.

TARTIŞMALAR DA YAŞANDI

Gıda denetçileri ve hijyen şartlarına uyulmadığı belirtilen işletmeciler arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı. Görevlilerin, işyerinde yererince sağlıklı çalışma ortamının sağlanmadığını ve eksikliklerin bulunduğunu belirtmesi üzerine işyeri sahibi tam aksini savundu. Ancak işyeri sahibinin yaptığı savunma ceza almasını engelleyemedi. Sağlık koşulllarını yerine getirmediği gerekçesiyle işyeri hakkında idari para cezası uygulandı.

KURALLARA UYAN İŞYERİNE TEBRİK

Bazı işyerleri ise yapılan denetimlerden tam not almayı başardı. Bone ile bere takılmadan ve eller yıkanmadan girilemeyen bir işyeri de sağlık kuralları açısından görülmesi istenen tabloyu ortaya koydu. Kullanılan malzemelerden hijyen koşullarına kadar her şeye dikkat edildiği tespit edilen işyeri yetkilileri denetçiler tarafından tebrik edildi.

“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDIK”

Denetlemelerin başında bulunan Gıda Mühendisi Aysun Aydın, “Normalde rutin denetimlerimiz devam ediyor ancak Ramazan Bayramı öncesinde halkın sağlığı için bu denetimleri sıklaştırdık. Tatlı, pasta ve börek imalatı olan yerleri bugün geziyoruz. Şuanda bulunduğumuz yerde problem yok gayet örnek bir tesis ancak daha önce gördüğümüz yerlerde bazı eksiklikler vardı. Bunlar genelde personel kusurları tesisle ilgili bir şikayet olmadı. Depolamada ham madde ile mamül maddenin bir arada olması gibi sıkıntılarla karşılaştık. Gerekli uyarıları yaptık. Bundan sonraki bakacağımız yerlerde de uygunsz şeyler varsa gerekli cezai işlemleri uygulayacağız” şeklinde konuştu.