II. ULUSLARARASI ÜSKÜDAR ŞİİR FESTİVALİ BAŞLIYOR!

Üsküdar Belediyesi tarafından bu sene ikincisi düzenlenen Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali 9 Nisan Cumartesi günü başlıyor. Türkiye’den 17 ve dünyadan 16 şairin katılımıyla gerçekleşecek olan etkinlik, 9-16 Nisan tarihleri arasında Üsküdar’ın farklı mekanlarında şiir severlere açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek.

Açılışı 9 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de BKSM (Bağlarbaşı Kültür Sanat Merkezi)’nin Boğaziçi Salonu’nda yapılacak olan festivalde; Türkiye, Arjantin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Arnavutluk, Ürdün, Kuzey İrlanda, ABD, Fas, Güney Afrika, İzlanda, Makedonya, Macaristan, İngiltere ve Jamaika’dan katılım olacak.

Ürdünlü Şair Hisham Bustani’nin Şiir Performansı ile festival başlayacak

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Festival’de ilk şiir okumasını Arap edebiyatının en etkili yeni yazarlarından Ürdünlü Hisham Bustani yapacak. Festivalin açılış akşamında Hisham Bustani’nin performansının ardından Suriye halk devrimine avukat, aktivist ve şair kimliğiyle destek veren Ammar Rajab Tabbab, Birleşik Arap Emirlikleri’nin modernist en güçlü şairlerinden biri kabul edilen şair-yönetmen Nucûm el-Gânim, Stalinist rejim döneminde ailesinin muhalefetinden ötürü çocukluğunu ev hapsinde geçirmek zorunda kalan ve Sovyet dönemi sonrası Arnavutluk şiirinin en özgün ve güçlü seslerinden biri kabul edilen Luljeta Lleshanaku, Seamus Heaney’nin övgüyle bahsettiği ve İngiltere’nin en prestijli yayınevi Faber & Faber tarafından da eseri yayımlanan Kuzey İrlandalı şair Nick Laird, aile içi şiddet mağdurları konusunda hassasiyeti ile de bilinen Macar şair Janos Csepregi ve Türkiye’den Mustafa Muharrem, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, Baki Ayhan T., Eren Safi, Adem Turan, Sıddık Ertaş şiir okuyacak. 

Dünyaca ünlü Rastafaryan reggae şairi Mutabaruka İstanbul’da  

1952 yılında Jamaika’da dünyaya gelen Kingston’lı Mutabaruka festivalin renkli isimlerinden. 8 yaşında babasını kaybeden Mutabaruka, Potosi Tepesi’nde kendi elleriyle yaptığı evde ailesiyle yaşıyor. 30 yıldan fazladır sanatla iç içe olan Mutabaruka edebiyatın yanında kendi grubuyla birlikte Jamaika’nın sevilen müziği reggae yapıyor. National Centre for Youth Development (NCYD) ve Mandeville Rotarakt Kulübü tarafından onurlandırılan şair Amerika, İngiltere ve Jamaika’da akademik düzeyde ders veriyor. Sanatçının Ele aldığı konular arasında cinsiyetçilik, politika, ayrımcılık, yoksulluk, ırk ve özellikle de din önemli bir yer tutuyor. Mutabaruka 16 Nisan Cuma günü saat 20.00’de Kapanış Programı’nda yer alacak. 

Festival programı farklı mekanlarda birleşerek devam edecek

Festival’de 10 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Üsküdar’da sanat ve fikir mekanı olarak anılan Nevmekan’da, 20.00’de Validebağ Korusu’nda şiir okuması yapılacak. 

11 Nisan’da saat 10.00’da Medeniyet Üniversitesi’nde, saat 14.00’te Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde,  saat 17.00’de Kuzguncuk’ta dünya şairleri tarafından şiir okuması yapılacak. Aynı günün akşamı saat 20.00’de Festival Başkanı Arif Ay şiir okuması yapacak.

12 Nisan’da saat 10.00’da Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi’nde, saat 14.00’te 29 Mayıs Üniversitesi’nde, saat 17.00’de Çengelköy Çınaraltı Çay Bahçesi’nde şiir okuması yapılacak. Aynı günün akşamı saat 20.00’de Genç Şairler Atölyesi BKSM Avrasya Salonu’nda yapılacak.

13 Nisan’da saat 10.00’da Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde, 14.00’te Haydarpaşa Lisesi’nde okuma yapılacak. Aynı günün akşamı saat 19.30’da Beylerbeyi İskelesi’nde ‘Serdar Tuncer’le Müzikli Türk Şiiri Tarihi’ programı gerçekleştirilecek. Programda Türk Şiir tarihinden söz edilecek ve müzik eşliğinde şiir okuması yapılacak. 

14 Nisan’da saat 10.00’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, saat 14.00’te Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde, 18.00’de Hacı Selim Ağa Kütüphanesi önünde ve 20.00’de BKSM Avrasya Salonu’nda şiir okuması yapılacak.

15 Nisan’da saat 10.00’da Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, saat 14.00’te Biltek Koleji’nde, 17.00’de Burhan Felek Köşkü’nde, 20.00’de ‘Bi Şiir Ateşle’ ismiyle yapılacak programda BKSM Avrasya Salonu’nda şiir okuması yapılacak.

16 Nisan Cumartesi Festival’in son günü BKSM Boğaziçi Salonu’nda saat 20.00’de yapılacak kapanışta Türkiye’den ve dünyadan şairler şiir okuması yapacak. Etkinlik kapsamında festivalin ağır toplarından Jamaikalı Mutabaruka, Güney Afrika’nın en önemli performans şairlerinden Lebo Mashile, mizah ve ironiyi güçlü bir şekilde kullanan ve ses şiir performanslarıyla da bilinen İzlandalı Eirikur Örn Norddahl, İngiltere’nin en önemli genç şairlerinden T.S. Eliot ödüllü Jen Hadfield, Türk edebiyatına katkıları küçümsenmeyecek Nazım Hikmet Şiir Ödüllü Amerikan şair Mel Kenne, Arap edebiyatının en önemli temsilcilerinden ve 21 şiir kitabı bulunan Faslı Mohammed Bennis, Suriyeli muhalif şair Mahmoud Eltawil, Arjantin’den yazar, şair, çevirmen Jona Burghardt, Türkçe şiirler yazan Alman şair-fotoğrafçı Achim Wagner ve Makedonya’nın en etkili genç şairlerinden biri olan Gjoko Zdraveski okumalar yapacak.  
   
Üsküdar Şiir Ödülleri’nin takdim edildiği kapanış töreninin ardından Dilek Türkan konseri ile Festival’e nokta konacak.

II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali ve şairler hakkında ayrıntılı bilgi www.uskudarsiirfestivali.com ’ten ve +90 (216) 531 30 00 numaralı telefondan alınabiliyor.