ENGELLİLER İÇİN ENGELLER AŞILDI

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Üsküdar Belediyesi bünyesinde etkinlik dolu bir gün yaşandı. 

İlk olarak Marmara Üniversitesi öğrencileriyle birlikte Kampüs içerisinde 'Engelsiz Sokak' teması işlendi. Üsküdar Meydanı'nda bulunan Marmaray girişinde, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in katılımıyla 'Engelli Şarj İstasyonu' tanıtımı yapıldı. Program sonrası Sevgi Seli Engelliler Derneği ile birlikte gökyüzüne 'Dilek Balonları' uçuruldu. Gece sonunda yine başkan Türkmen'in katıldığı, Boğaziçi Yaşam Merkezi'nde 'Sahabeler ve İslam'da Engellilik' temalı konferans düzenlendi ve arkasından 800 engelli vatandaşımıza yemekli bir gece düzenlendi.

KAMPÜS İÇERİSİNE ENGELSİZ SOKAĞI

Dünya Engelliler Günü'nde Üsküdar Belediyesi, Marmara Üniversitesi öğrencileriyle birlikte 'Engelsiz Sokak' temalı bir etkinlik düzenledi. Kampüs içerisinde bir sokak o güne özel olmak üzere 'Engelsiz Sokağına' dönüştürüldü.

Her bireyin bir engelli adayı olduğunu hatırlatmak ve engellilerin günlük hayatta karşılaştığı olayları ortaya koyarak empati sağlamak için; İşitme engelliler, Görme engelliler ve  Konuşma engelliler için gönüllü vatandaşların katılımı ile etkinlikler organize edildi. Engelliler gününe özel mesajlarla donatılan sokakta, gözlerini bantla kapatan gönüllü  öğrenciler ellerinde bastonla yürütülerek görme engellilerin dünyasına kısa bir yolculuk yaptı.

Etkinliğe katılan öğrencilerin gözlerinin bir an bile kapatılması ile yaşadıkları zorlukları ifade etmekte güçlük çektikleri dikkat çekti. Gönüllü olarak etkinliğe katılan öğrenciler görme engelli olmanın ne demek olduğunu şimdi daha iyi anladıklarını dile getirdiler.

Diğer yandan bazı vatandaşların kulakları tıpayla kapatılıp karşısında bir şeyler anlatıldığında neler anladıklarının ve hissettiklerinin söylenmesi istendi. Kimisinin ise önüne konulan metinleri konuşmadan beden diliyle anlatılması talep edildi. 

BAŞKAN TÜRKMEN AKÜLÜ ARAÇLARI ŞARJ ETTİ

Engelli vatandaşlarımız için Üsküdar'da engelleri kaldırmayı amaç edinen Üsküdar Belediyesi, Başkan Hilmi Türkmen'in katıldığı diğer bir etkinlikte 'Engelli Şarj İstasyonu' tanıtımını yaptı.

Engellilerimizin akülü araçlarını şarj ederken, gazete okuyup müzik dinleyerek video seyredebilecekleri 'Engelli Şarj İstasyonu'nun benzerlerine göre en gelişmişi olduğu belirtilirken İstanbul'da sadece Üsküdar Meydanı'nda hizmete sokulduğu dile getirildi.

Sevgi Seli Engelliler Derneği Başkanı Fahri Kol ile birlikte 50 kadar engelli vatandaşımızın katıldığı tanıtım töreninde, engelli araçlarının akülerini şarj eden vatandaşlarımız kendilerine sunulan bu hizmet için Başkan Türkmen'e sonsuz teşekkür ettiler.

Daha önce akülü araçlarıyla dışarı çıktıklarında biten akülerini civardaki esnaftan rica ederek doldurabildiklerini belirten engelli vatandaşlarımız, bu şarj istasyonu sayesinde artık kimseden yardım istemeden kendilerine yetebileceklerini söylediler.

SADECE BİR GÜN DEĞİL HERGÜN HİZMET

Belediye binasından tanıtımın yapılacağı alana yürüyerek gelen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, kendisini alkışlarla karşılayan engelli vatandaşlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında "Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde çokta soğuk olmayan bir Üsküdar akşamında sizlerle engelli kardeşlerimize sunduğumuz bu güzel hizmetle birlikteyiz. Üsküdar Belediyesi olarak engellilerimiz için güzel hizmetler yaptığımızı düşünüyoruz. Tabi konumuna, görevine, mevki ve makamına bakılmaksınız tüm bireylerin engelli kardeşlerimize destek olması gerekir. Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, yılın 365 günü bu kardeşlerimize destek ve yardımcı olmalıyız" dedi.

Marmaray girişinin 200 metre yukarısındaki Kara Davut Camii önünde ilk şarj istasyonunu kurduklarını hatırlatan Türkmen, "Baktık vatandaşlarımızın ihtiyacı var talep geliyor. İkincisini de Marmaray'ın girişine yerleştirdik. Şarj istasyonları olmadan önce engelli kardeşlerimiz evlerinde akülerini dolduruyorlardı. Bizler onların elektrik faturalarını da bu hizmetimizle birlikte azaltış olduk. Bu istasyonları daha da yaygınlaştıracağız. İlerleyen zamanda Çengelköy, Altunizade, Bağlarbaşı ve Beylerbeyi'ne de şarj istasyonları kuracağız " diye konuştu.​

Başkan Türkmen, Libadiye'de devam eden 'Engelsiz Yaşam Projesi'nin temelini de attıklarının müjdesini vererek "Bu merkezimizde engelli kardeşlerimizin tüm beklentilerine cevap verecek hizmetleri sağlayacağız. Engelli vatandaşlarımızın aileleri çocuklarını, yakınlarını bu merkezlere gönül rahatlığıyla bırakarak kendi sosyal hayatlarına da vakit ayırabilecekler" dedi. Bu güzel akşamda kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür eden Türkmen "Hepimiz birer engelli adayıyız. Düşmez kalkmaz bir Allah, tüm engelli kardeşlerimize yardımcı olalım" diyerek konuşmasını sonlandırdı.​

KADİR TOPBAŞ SÜRPRİZİ

Başkan Hilmi Türkmen'in telefonuyla tanıtım törenine canlı bağlantı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir  Topbaş, engelli vatandaşlarımıza yönelik böylesine güzel bir projeyi hayata geçiren Üsküdar Belediyesi'ni tebrik ederken, alandaki katılımcılara da şu sözlerle seslendi; "İstanbul'daki tüm engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Üsküdar Belediyesi'ni tebrik ediyorum. Kent için yaşamı daha da kolaylaştıracak projelerle İstanbulluların hayatlarını daha yaşanılabilir daha güzel kılmak için tüm gayretimizle hizmetinizde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu 

Tanıtım sonrası ise 50 engelli vatandaşın katılımlarıyla , Asya Yakası'ndan  Avrupa Yakası'na 'Dilek Feneri' uçuruldu. Başkan Türkmen'de 'Dilek Balonu' uçurarak etkinliğe katıldı. Program sonrası engelli vatandaşlarımızla sohbet eden Türkmen, hatıra fotoğrafı çektirip sohbet etti.