ASRIN MÜHRÜ ÇAMLICA CAMİİ’NE VURULDU

​Çamlıca Camii'nde aralıksız devam eden çalışmalar neticesinde projede yüzde 65'lik noktaya gelindi. Cami için taş kaplama örnekleri hazırlanırken, iç mimarisi eş zamanlı olarak 800 atölyede hazırlanıyor. Bölgede inceleme yapan Başkan Türkmen, 24 saat 250 işçinin vardiyalı şekilde çalıştığını belirterek , "Asrın mührü Çamlıca Camii'ne vuruldu" dedi.

Üsküdar'da çalışmaları devam eden Çamlıca Cami projesinde yüzde 65 tamamlandı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çamlıca Cami çalışmalarında gelinen son noktayı ve detayları ile inceleyerek yerinde gördü. 

1 Temmuz 2016'ya yetiştirilecek olan cami projesi için 250 işçi gece gündüz çalışıyor. Kış şartlarına rağmen çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Başkan Türkmen, "24 saat çalışma devam ediyor. Yüzde 65 tamamlandı. Kış şartları geçtikten sonra işçi sayısı 400'ü bulacak. İşçiler şu anda 2 vardiya şeklinde çalışıyor. Gündüz demirlerin yerleştirme işlemi yapılıyor. Gece ise çoğunlukla beton dökme işlemi gerçekleşiyor. Caminin 6 minaresi ise yükselmeye devam ediyor" dedi. 'Üsküdar'ın taşı yakut' diyen Türkmen, "Asrın mührü Çamlıca Cami'ne vuruluyor. Manevi değeri yüksek olan proje , ekonomik, kültürel ve turistik açıdan şehrimize değer katacak. Çamlıca ayrı bir yaşam alanı olacak" şeklinde konuştu.

800 ATÖLYE ÇALIŞIYOR

Çamlıca Camii'nde kaba inşaat çalışmaları devam ederken, eş zamanlı olarak caminin içinin malzemeleri hazırlanıyor. Cami için taş, mermer, ahşap, cam ve halı tasarlanıyor. Türkiye genelinde 800 atölye caminin iç mimarisi için aralıksız çalışıyor. Taş, mermer ve ahşap imalat aşamasındayken, cam ve halı malzemesi imalat için onay bekliyor. Caminin bütün ince işleri Çamlıca bölgesi dışında hazırlanıyor.

KADİR GECESİ AÇILACAK

Cami açılışının 1 Temmuz 2016'da olacağını ifade eden Başkan Türkmen, aynı zamanda açılış gününün Kadir gecesi ve Cuma gününün aynı güne denk geldiğini belirtti. Türkmen, Kadir gecesinin Cuma gününe denk gelmesi durumunun kimine göre 360 yıl, kimine göre 36 yılda bir gerçekleşmesinin de kendilerine ayrı bir heyecan yaşattığını belirtti.  Diğer yandan caminin açılış gününün Kadir Gecesi'ne denk gelmesi nedeniyle yüz binlerce vatandaşın 1 Temmuz'da Çamlıca'ya akın etmesi bekleniyor.

60 BİN KİŞİ AYNI ANDA SECDEYE GİDECEK

Başkan Türkmen, yapımı son sürat devam eden proje için şunları söyledi; "Çamlıca Camisi tamamlandığında yaklaşık 60 bin kişi aynı anda secdeye gidebilecek. Caminin avlusu ile birlikte 37 bin 500 kişi namaz kılabilecek. Dış avlu ile birlikte de bu rakam 60 binlere çıkacak. Caminin yanında, kütüphane, sanat galerisi, otopark ta yapılıyor. Proje içerisinde bulunan 3 bin 500 kişilik otopark, kütüphane, sanat galerisi, yürüme yolları, seyir terasları, cami ile birlikte eş zamanlı olarak hazırlanıyor. Türk İslam eserlerinin sergileneceği müze için de çalışma devam ediyor"

Başkan Türkmen ayrıca, cami içerisinde bayanların abdest alacakları yerden, namaz kılacakları alana asansör aracılığı ile gidileceğini belirterek, "bayanların abdest alma yerleri ve namaz kılacakları yerler cami adabına göre hazırlanıyor. Caminin abdesthanesi bütün mezhepler düşünülerek hazırlanıyor" dedi.

Projede iş güvenliğinin üst düzeyde olduğuna vurgu yapan Türkmen, "Projede iş güvenliği ile ilgili olarak 6 kişilik ekip sürekli çalışıyor. Cami inşaatı başladığı günden bu yana hiç iş kazası yaşanmadı. İnşallah bitene kadarda yaşanmaz' dedi.