3. ARAPÇA KİTAP VE KÜLTÜR GÜNLERİ'NE KATILAN ALİMLERDEN AFRİN'E DESTEK

Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ile Haşimî Yayınevi’nin düzenlediği, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri için dünyanın dört bir yanından gelen âlimler, akademisyenler ve yazarlar, Afrin’e destek açıklaması yapmak için Üsküdar Belediyesi Hizmet Binası’nda düzenlenen basın açıklamasında bir araya geldiler.

Programda konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Ev sahipliğini yaptığımız 3. Arapça Kitap ve Kültür Günleri vesilesiyle ülkemizde bulunan birbirinden kıymetli hocalarımızla, ilim adamlarımızla birlikte bu akşam birlikteyiz. Fas, Moğolistan, Pakistan, Etiyopya, Malezya, Filistin, Özbekistan, Hindistan, Endonezya, Suriye ve Dağıstan’dan alimlerimiz var. Özellikle son yıllarda İslam dünyasına karşı yapılan saldırılar hakkında değerli misafirlerimiz bütün dünyaya duygu ve düşüncelerini basın açıklaması yaparak paylaşmış olacaklar. Başta Türkiye olmak üzere Müslümanlara karşı bir saldırı, bir katliam, bir savaş hali söz konusu. Her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu bugünlerde ne yazık ki Müslümanlarında parçalara bölünmüş olması, kendi aralarında bir birlikteliğin olmaması bizi üzen bir durumdur. Bugün burada bu noktaya işaret etmek ve inşallah burada yapılacak açıklamaların İslam dünyasının bir araya gelmesine vesile olmasını temenni ediyoruz. Son olarak şunu ifade edeyim, hepimizin yakinen tanıdığı merhum Bilge Kral yani Aliya İzzetbegoviç'in çok güzel bir sözü var, diyor ki: “Savaş zamanlarında bizi üzen düşmanın saldırıları değil, dostumuzun sessizliğidir,” ifadesini kullanıyor. Bizi asıl üzen konu Müslümanların sessizliğidir. Gerekli tepkiyi, gerekli kınamayı, açıklamayı, desteği bir Müslüman'a zarar geldiğinde göstermemesidir. Bu basın duyurusuyla birlikte Müslümanların bir araya gelmesine vesile olacak bir adım atılacağına dair inancımız tamdır,“ şeklinde konuştu.

3. Arapça Kitap ve Kültür Günlerine katılan Tunuslu Âlim Kamantar Mounir, "Bizler gerçekten bugün Türkiye'de Cumhurbaşkanlığının himayesi altında düzenlenen böyle bir etkinlikte, böyle bir organizasyonda bulunmaktan son derece mutluluk duyduk ve buraya gelmekten gerçekten çok memnun olduk. Türkiye'nin böyle bir organizasyonu yapması aslında ilginç değildir. 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri adı altında yapılan organizasyon aslında Türkiye'nin sürekli yaptığı organizasyonlardandır. Türkiye'nin bu tür organizasyonlar yapması aslında bizim çok garipseyeceğimiz bir durum değildir çünkü Türkiye geçmiş, eski kadim bir tarihe sahip ve Türkiye tabiri caizse beyaz bir ele sahiptir bu anlamda. Tarih yalan söylemez. Dolayısıyla Osmanlı tarihi gerçekten iftihar duyabileceğimiz son derece parlak ve medeniyetimizi İslam medeniyetini en güzel bir şekilde temsil etmiş ve bütün İslam coğrafyalarında en güzel şekilde yaymıştır. Bugün Türklerden eski tarihlerinde olduğu gibi tekrar o izzetli dönemi yakalamak için, Ümmet-i İslamiyye'ye sahip çıkmaları için kendilerinden böyle bir istekte bulunuyoruz," dedi.