15 TEMMUZ ŞEHİTLER ÇEŞMESİ AÇILDI!

Üsküdar Belediyesi tarafından 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak için inşa edilen  ‘’15 Temmuz Şehitler Çeşmesi’’ nin açılışı gerçekleştirildi.

Üsküdar Çengelköy’de gerçekleştirilen açılışa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, şehit yakınları, gaziler ve binlerce vatandaş katıldı.

Özel tasarım çeşme

35 ton ağırlıkta ve 4,5 metre yükseklikte inşa edilen çeşme için yekpare mermer kullanıldı. Çeşmenin şekli kan ve gözyaşını temsil eder şekilde yapıldı. Ayrıca çeşmenin içerisinde bulunan 8 hare cennetin 8 kapısını temsil ediyor. Çeşmenin ön yüzünde; ‘’Cennet, kılıçların gölgesi altındadır’’ hadis-i şerifi yazarken arka tarafında da İnsan Suresi 17. Ve 18. Ayetleri yer alıyor. Açılış gününe özel gül şerbeti akıtılan çeşmeden, mübarek gün ve gecelerde de gül şerbeti akacak.

Açılış programı kelamların en güzeli olan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılışta bütün şehit aileleri adına konuşan Şehit Ayşe Aytaç’ın eşi Mustafa Aytaç, ‘’Eşim kâbusu yaşadığımız o gece beni bırakmadı, ben de geleceğim dedi. Onu kırmadım yola çıktık. O gece her şey çok hızlı gelişti. Ben zannediyorum ki onlar bizim askerimiz bize ateş edemezler. Ama onlar hiç acımadı herkese ateş açtılar. O kurşunların içinden ben sağ çıktım, eşime şehit olmak nasip oldu. Ben bütün şehit yakınları adına Üsküdar Belediyesi’ne çok teşekkür ederim. Bu çeşme sayesinde Çengelköy’de şehitlerimiz hiç unutulmayacak’’ dedi.

‘’15 Temmuz kahramanlık destanı nesilden nesile yaşayacak’’

15 Temmuz Şehitler Çeşmesi’nin yaşayan bir anıt eser olacağını vurgulayan Başkan Hilmi Türkmen, ‘’Bu akşam şehitler diyarı Üsküdar’ımız da, Gazi Çengelköy’ümüzde çok anlamlı bir vesileyle bir aradayız. 15 Temmuz şehitlerimiz başta olmak üzere bu aziz vatanımız için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizin hatırasını yâd etmek adına onların 15 Temmuz’da yazmış oldukları kahramanlık destanını nesilden nesile yaşatmak için yapmış olduğumuz ‘’15 Temmuz Şehitler Çeşmesi’’ nin açılış merasimindeyiz. Bu vesileyle bu anlamlı günde davetimize icabet ettiğiniz için hepinize canı gönülden teşekkür ediyorum. Çok güzel, çok anlamlı bir eserle Üsküdarlıların, İstanbulluların hatta coğrafyamızın huzurlarındayız. Bu güzel eserin ortaya çıkmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Bu çeşme bizim için çok anlamlı bir eser oldu. Yaşayan bir çeşme olacak inşallah. Bu çeşmeden vatanımız için toprağa düşmüş herkes için Fatihalar akacak. Bu çeşmeden su içenler her fırsatta şehitlerimizi, gazilerimizi yâd edecekler. Dolasıyla yaşayan bir anıt eser olmuş olacak. Ve bu eserin Çengelköy’de olması ayrı bir anlam taşıyor. Tam bu alanda 13 kardeşimiz şehit düştü,106 vatandaşımız da gazi oldu. Bu çeşme buraya çok yakıştı. Allah herkesten razı olsun ’’ ifadelerini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından şehit yakınlarına ve gazilerine plaket takdim edildi. Daha sonra 15 Temmuz Şehitler Çeşmesi’ne yansıtılan video mapping gösteri izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Program dualar ve selalar eşliğinde protokol üyelerinin kurdele keserek çeşmenin açılışını gerçekleştirmesiyle ve vatandaşlara gül şerbeti dağıtılmasıyla son buldu.