1. ÜSKÜDAR KİTAP FUARI YOĞUN KATILIMLA AÇILDI

Üsküdar Belediyesi’nin ‘Kitap ve Şehir’ temasıyla bu yıl ilkini gerçekleştirdiği ‘1. Üsküdar Kitap Fuarı’ yoğun bir katılımla açıldı.

Kültürlerin buluşma noktası Üsküdar’ın, kitapseverlerin de buluşma noktası olması düşüncesiyle temeli atılan fuarın açılışına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti İstanbul Milletvekilleri İsmet Uçma ve Erol Kaya, Üsküdar İlçe Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Halit Hızır, İstanbul İl Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Emre Ahmet Bilgili, basın mensupları ve çok sayıda kitapsever vatandaşımız katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Üsküdar Belediyesi’nin yapmış olduğu bu önemli etkinliğin herkese örnek teşkil etmesi gerektiğini belirterek, ‘  gençlere kitap okumayı sevdirecek bu tür çalışmaların daha sık olmasını dileriz ve  emeği geçen herkese teşekkür ederiz ’dedi.


 Üsküdar  Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de konuşmasına  , 14 Şubat Sevgililer Günü’nü kutlayarak başladı.

Üsküdar’ın kadim huzurun beldesi olduğuna vurgu yapan  Başkan Türkmen, “Üsküdar’da aşka dair çok şey var. İşte bugün sizlerle birlikte bizim toplum olarak ihmal ettiğimiz aslında en çok aşık olup sevmemiz gereken kitaplarımızla buluşma günümüz. Dolayısıyla bu soğuk ve yağışlı günde bizleri yalnız bırakmadığınız için başta sayın bakanımız ve vekillerimiz olmak üzere hepinize hoş geldiniz diyorum” dedi.

Üsküdar’ın bir ilim irfan ve sanat şehri olduğuna vurgu yapan Başkan Türkmen, “Doğrusu Üsküdar’a bu manada yapılan her şey yakışıyor. Yapılmazsa Üsküdar bizlere üzülüyor. Biz özellikle bu dönem Üsküdar’ımızla 2023’e giden yolda bu kültür sanat şehrimizde kültüre dair kitaba dair okumaya dair güzel işler yapmak peşindeyiz. İki ay önce ‘Yedi Güzel Adam ve Öncüler Kütüphanesi’ni yine çok değerli büyüğümüzle birlikte açtık. İnşallah bu ilim irfan şehrimiz sizlerle birlikte daha da güzel günlere bu sosyal ve sanatsal yönünün daha da ağır basacağı günleri görecektir. Bugün 1. Üsküdar Kitap Fuarı’nı açmak nasip oldu. İnşallah bunun geleneksel olarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

Üsküdar’da 100 binin üzerinde ilköğretim ve liseli gencin yanı sıra 34 bin üniversitelinin olduğunu belirten Başkan Hilmi Türkmen, “Böylesi muazzam bir potansiyele sahip olan Üsküdar’da bu kitap fuarı önemli bir açığı fırsata dönüştürmüştür. İnşallah bu güzel fuar sayesinde kadim huzurun beldesi olarak nitelendirdiğimiz bir şehrimizde kültür ve sanat hayatımıza önemli çıktılar sağlamasını temenni ediyorum” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

Üsküdar İlçesi Kaymakamı Mustafa Güler de konuşmasında kitap okumada millet olarak parlak bir karneleri olmadığını belirterek , “Bu güzel fuarının insanımızı kitapla buluşturmasını diliyorum. İnşallah okumayı kendimize rehber ediniriz” dedi.

Konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Edebiyatçı Nuri Pakdil bir süre konuşmadan sessiz şekilde durunca salonda ilginç anlar yaşandı. Pakdil sonrasında “Önce antikapitalist, anti faşist, anti Siyonist en önemlisi de anti firavunistce  sizleri selamlıyorum” diyerek konuşmasına başladı. Bu sözleri salonda büyük alkış aldı.

Nuri Pakdil, Üsküdar’ın İstanbul’un simgesel bir yeri söyleyerek, “Üsküdar demek İstanbul demektir. Biz Üsküdar’ı çok seviyoruz. Çünkü Üsküdar baştan başa bir Anadolu şehridir. Ne mutlu Üsküdarlıyım diyene” dedi.

Üsküdar’ın türküleriyle de ünlü olduğunu belirten Nuri Pakdil, “Katibim şarkısı bunun en güzel örneğidir. Hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum” diye konuşarak konuşmasını bitirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’da konuşmasında “Üsküdar’ın İstanbul’un diğer ilçeleri içerisinde medeniyet bileşkesi için şehirciliği başlatan ilk belde olarak bilinmektedir. Yani Üsküdarlı demek şehirli demek medeni olmak demektir. Gerçekten Üsküdarlı olmak ayrıcalıktır” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’da konuşmasında Nuri Pakdil’in kürsüde bir süre sessiz kalmasına atıfta bulunarak “Üniversitede hoca iken hayallerimden bir tanesi de bir gün derse girmek kürsüye oturmak ve 45 dakika boyunca hiçbir şey söylemeden o dersi bitirmekti. Böylesi bir dersin öğrenciler üzerinde nasıl bir etki yapacağını hep merak etmişimdir. Biraz önce Nuri Pakdil buraya çıkıp mikrofonun başına geçip fotoğraf çeken arkadaşların işlerini bitirmesini beklerken, uzunca bir süre susunca dedim ki herhalde Nuri abinin de böyle bir hayali vardı. Bu toplantıda bu hayalini gerçekleştiriyor. Belki bir 45 dakika susup hepimize güzel bir ders verecek” diye konuştu.

Bakan Nabi Avcı, Üsküdar’a bu kitap fuarının çok yakıştığını belirterek, “Sayın Başkanımız Hilmi Türkmen’den bunları bekliyorduk zaten. Arada beklemediğimiz hamsi festivali de vardı ama bu çok daha güzel oldu” dedi.

Bakan Avcı’nın konuşmasının tamamlamasının ardından protokolde yer alan davetlilerin katılımıyla 1.Üsküdar Kitap Fuarı’nın açılış kurdelası kesildi. Sonrasında katılımcılar hep  birlikte kitap fuarını gezdi. Bakan Nabi Avcı, Başkan Hilmi Türkmen ile birlikte kitap stantlarını tek tek dolaşarak kitapseverlerle sohbet etti bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nin bahçesine kurulan fuar çadırında 100’ü aşkın yayınevinin yayınlarının yer aldığı etkinlik, 22 Şubat’a kadar birbirinden değerli 23 seçkin yazarı, söyleşileri, imza günleri ve onlarca programla okuyucularıyla buluşturmaya devam edecek.