ÜSKÜDAR MASALLARI KİTABI ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Üsküdar Belediyesince 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımlanan "Üsküdar Masalları" kitabı, çocuklarla buluştu.
Kuzguncuk Bostanı'nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN, 23 Nisan'ın özel bir gün olduğunu belirterek, "Bugün millet olarak, ulus olarak hepimizin çok mutlu olduğu, içimizin neşe dolduğu bir gün. Bugün çocuklarımızın bayramı, çocukların bayramı demek bütün bir ulusun bayramı demektir." dedi.

Başkan TÜRKMEN, "Evvel Zaman İçinde" temasıyla yayımlanan "Üsküdar Masalları" projesinin bir ilk olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Bu güzel projeye gerek tecrübeleri, gerek tavsiyeleri, gerekse yazdıkları masallarla emek veren çok kıymetli hocalarımıza, edebiyatçılarımıza, yazarlarımıza, tarihçilerimize Üsküdar sevdalısı oldukları için, Üsküdar masal tarihine renk kattıkları için çok teşekkür ediyorum."

Türk kültüründe masalların önemli olduğunu ifade eden TÜRKMEN, "Biz çocuklarımızı masallarla, hikayelerle, ninnilerle büyütürüz. Hele bu masallar bir de Üsküdar masalı olursa, değmeyin tadına. Üsküdar masallarını bir kitapta topladığımız bu eseri, böyle anlamlı bir günde çocuklarımıza armağan etmenin keyfini yaşıyoruz." diye konuştu.

TÜRKMEN, bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı. Etkinliğe katılan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de çocukların bayramını kutladığını dile getirerek, "Üsküdar Belediyesi, kültür ve sanata ait çalışmalarının, çocuklarımız bağlamında bir zirvesini yapmış oldu. Kendilerini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum." ifadesini kullandı.

"Özgün masallar yazdık"

Kitabın hazırlığını yürütmenin yanı sıra bir de masalıyla projede yer alan yazar Sadık Yalsızuçanlar, kitabın kendisini çok heyecanlandırdığını belirterek, "Üsküdar Belediyesinin öncülüğünde, dostlarımızın da teşvikiyle özgün masallar yazdık. Ben de büyük bir heyecanla yazdım." şeklinde konuştu.

Yalsızuçanlar, kitapta şair Alper Gencer, sosyolog Prof. Dr. Ümit Meriç, Melike Günyüz, Mine Sota gibi bilinen isimlerin yanı sıra, henüz kitap yayımlamamış genç yazarların da masallarıyla yer aldığını kaydetti.
Kitapta Üsküdar'ın tarihi ruhundan esinlenen masalların yer aldığına değinen Yalsızuçanlar, şunları anlattı:

"Çağdaş diyebileceğimiz masallar oldu bunlar. Aynı zamanda öykü, anlatı da diyebiliriz. Biraz masal türünü de kısmen çağdaş bir form içerisinde ifade eden bir masal demeti ortaya çıktı. Çocuk edebiyatımız çok gürbüz bir edebiyat bizim ama yeterince kamuya yansıtılmıyor. Dünyaya çağdaş çocuk edebiyatımız çevrilmeye başladı. Çok iyi yazarlarımız var, Mustafa Ruhi Şirin, Mevlana İdris Zengin gibi, ciddi bir birikimimiz oluştu."
Sadık Yalsızuçanlar, kitabın hazırlık sürecinde daha önce hiç masal yazmamış yazarların yaşadığı heyecana şahit olduğunu vurgulayarak, onların çok güzel masallar yazdıklarını fark ettiklerini ve yazmayı sürdüreceklerini umduğunu söyledi.

Yazar Mine Sota da bugüne kadar 19 kitap yazdığı bilgisini vererek, şunları dile getirdi: 

"Ben ironik hikayeler yazarken sanıyorum çocukların zekasından dolayı kitaplarım çocukların da ilgisini çekti. Anneanne, anne, torun birçok yaş grubundan okuyucum var. Üsküdar Belediyesi de sağ olsun çok güzel bir çalışma düşünmüş, bana da teklif ettiler. Naçizane yazdım ve verdim. Masalımı, Kız Kulesi'nde yaşayan Mehtap adlı bir kızımızın ağzından anlattım. Müthiş duyarlı, insan, doğa ve hayvan sever bir kız. Hayatta tek dileği de dünyada iyi bir şeyler olduğunu görmek."

Santur sanatçısı Sedat Anar'ın da bir konser verdiği etkinlikte, Alper Gencer, Mine Sota gibi yazarlar kitapta yer alan masallarını okudu.