ÜSKÜDAR BELEDİYESİ'NDEN TEMİZ ENERJİ ATAĞI

Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 20’den fazla kamu kurumu ve özel firmaların desteği ile düzenlenen 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu’na “Üsküdar Belediyesi’nin Geri Dönüşümde Enerji Ayak İzi” temalı sunumu ile katıldı.

Günümüzde ülkelerin karşı karşıya bulunduğu sorunlardan en önemlisi enerjidir. Böyle bir sorunun çözümünde temiz enerjinin üretilmesi, depolanması, dağıtılması ve kullanılması, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan çalışmaların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Bu sempozyumun hedefi, ülkemizdeki temiz enerji kaynaklarının belirlenebilmesi ve kullanılması için değişik bilim dallarında, devlet kurumlarında, yerel yönetimlerde ve sanayide çalışan kişi veya birimlerin bu konulardaki araştırma ve görüşlerini sunarak tartışabilecekleri, tanışabilecekleri ve ürünlerini sergileyebilecekleri bilimsel bir ortam oluşturmaktır.

Bu anlayışın yerleşmesi için 23 yıl önce başlatılan Ulusal Temiz Enerji Sempozyumlarının (UTES) onuncusunun daha geniş bir ölçekte ve uluslararası olarak düzenleme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Türkiye’de düzenlenen enerji sempozyumları içinde uzun sürece dayalı bir devamlılık UTES ile sağlanmıştır.

Sempozyuma Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak “Üsküdar Belediyesi’nin Geri Dönüşümde Enerji Ayak İzi” temalı sunumu ile katıldık.

Toplamış olduğumuz geri dönüşebilen atıklar sayesinde daha az hammadde tüketimi sağlanarak enerji sarfiyatını azaltmış olduk. Böylece Üsküdar Belediyesi olarak ülke ekonomisine katkı sağladık. Ayrıca hammadde ihtiyacımız azalırken hem havaya hem de doğaya daha az kirletici gazların salınmasıyla küresel ısınmanın önlenmesinde de katkı sağlayarak enerji ayak izimizi arttırdık.

01.03.2016 tarihinde uygulamaya koyduğumuz toplama modeli ile günlük olarak  toplanan 50 ton geri dönüştürülebilen atıklardan yaklaşık olarak 2,5  ton yakıt elde etmekteyiz.

32 ton atık kağıt toplayarak;

• 544 adet ağacın kesilmesi,
  • 1,150 ton sera gazı CO2 atmosfere atılması,
  • 130.000 kWh elektrik enerjisinin israf edilmesi,
  • 8.544 kg kirletici gazın atmosfere atılması,
  • 10 m3 depolama alanı tasarruf edilmesi,
  • 2.700 m2 ormanlık alanın tahrip edilmesi,
  • 1.216 ton suyun israf edilmesini,

2  ton atık cam toplayarak;

• 200 LT petrol tasarrufu sağlanmakta,
  • Bir aracın trafikten çekilmesine eşdeğer oranda karbon emisyonunun atmosfere salınması önlenmekte,
  • Her gün karbon emisyonunda sağlanan azalma 40 ağaç tarafından emilen karbon emisyonuna eşdeğerdir.
  • %25 oranında enerji tüketiminde azalma,
  • %20 oranında hava kirliliğinde azalma,
  • %80 oranında maden atığında azalma,
  • %50 oranında su tüketiminde azalma

8  ton atık plastik toplayarak;

• 112.000 kWh saat enerji tasarrufu sağlamaktayız.

1  ton bitkisel atık yağ toplayarak;

• 1 milyar LT içme suyunun kirlenmesini önlemekteyiz.

30  kg atık pil toplayarak;

• 1 milyon ton suyun kirlenmesi önlemekteyiz.
  • 6.668 m3 toprağın kirlenmesini önlemekteyiz.

50  ton atık elektrikli ve elektronik eşya toplayarak;

• 25 milyar ton toprağın kirlenmesini önlemekteyiz.