ÜSKÜDAR BELEDİYESİ ‘’YEŞİL BİNA’’ SERTİFİKASI ALMAYA HAK KAZANDI

Üsküdar Belediyesi Hizmet Binası, Nikah ve Spor Salonu, ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım danışmanlığında yürütülen süreç  sonunda, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED Gold sertifikasını BD+C: New Construction kategorisinde almaya hak kazandı.

ERKE  Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmalığınca yürütülen çalışmalar sonucunda geri kazanımlı klima santralleriyle bina havalandırması sağlandığı ve binada toplam %25 civarında enerji  ve maliyet tasarrufu olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bina içerisinde insan sağlığına zarar vermeyecek düşük emisyonlu yapı kimyasalları kullanılmıştır ve Projenin inşaat süresince İç Mekân Hava Kalitesi Yönetim Planı uygulandığı saptanmıştır.

Su verimliliği, Malzeme ve Kaynaklar

Binada su tasarrufunu sağlamak amacıyla su verimli vitrifiye armatürleri tercih edilerek standart bir binaya göre %51 oranında su verimliliği sağlanmış ve çatılardan toplanan yağmur suyu tuvaletlerde kullanılarak şebeke suyu tüketimi %77 oranında azaltılmıştır. Peyzaj alanlarında ise su gereksinimi düşük olan bitkiler tercih edilmiştir. Atıkların geri dönüşümünü desteklemek amacıyla bina içerisinde geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılarak toplanabilmesi için atık kutuları yerleştirildi. İnşaat sırasında çıkan atıklarının en az %75’inin geri dönüşümü sağlandı.

İnşaat malzemelerinin en az %20’si bölge içerisinden karşılanarak ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonunun azaltılması hedefleniyor.  Ve yine inşaat malzemelerinin en az %20’si geri dönüştürülmüş malzemelerden tercih edilerek hammadde kaynaklarının tahribinin azaltılması da amaçlanıyor.

Yapılan tüm bu çalışmalar ile Üsküdar Belediyesi,  Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen  LEED Gold sertifikasını BD+C: New  Construction kategorisinde almaya hak kazandı.