MUSTAFA ŞENTOP CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİ ANLATTI

Üsküdar Belediyesi ve Hedef Platformu iş birliği ile referandum öncesi oylanacak anayasa ile ilgili bilgi vermek amacıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Kazanımları” isimli panel düzenlendi. 

İlahiyatçı/Yazar Emir Eş’in moderatörlüğünü yaptığı panelde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve Gazeteci/Yazar Selahaddin E. Çakırgil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgi verdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu akşam Hedef Platformu ile Üsküdar Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu bu panel gerçekten önemli ve özel bir panel. İnşallah hep birlikte istifade edeceğiz. Anayasa değişikliğinin  baş mimarlarından biri olan Mustafa Şentop hocamızdan süreçle ilgili ve bu referandumda oylayacak olduğumuz taslağın neler götürüp neler getireceğini bizzat kaynağından dinlemiş olacağız. Bu özel akşamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“İleride mutabakat sağlanabilir”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Bizim bu değişiklik teklifinin içerisine girmesini arzu ettiğimiz bazı maddeler vardı. Malumunuz bu değişikliği bir mutabakat ile hazırladık. MHP'nin de arzu ettiği bazı maddeler vardı. Onlar da olmadı. Komisyona getirdiğimiz zaman CHP'li arkadaşlar, ‘şu maddeler daha acildi, bunları niye getirmediniz?’ dediler. CHP'lilerin de değişmesini arzu ettiği bazı maddeler var. HDP keza... Dolayısıyla Meclisteki bütün partiler bu değişiklik dışında da bazı maddelerin değişmesini arzu ediyorlar. İleride mutabakat sağlanabilir.” diye konuştu.

Vesayetin tasfiyesi için referandumun yeni bir imkân olduğunu vurgulayan Şentop, son 14 yılda vesayetin tasfiyesi için yapılan çalışmalardan örnekler verdi.

Mustafa Şentop, “Nitekim 15 Temmuz’da FETÖ'nün teşebbüsü bunun içindi. FETÖ, 40 yıldır aracın sağ tarafına oturmak için çalıştı. Sağ taraftaki vesayetçileri indirip, onların yerine oturmaya ve aracı sağ taraftan idare etmeye niyetliydi. Bütün çalışmasını, emeğini bunun üzerine kurdu.” ifadelerini kullandı.

Şentop, Türkiye'de 18 ile 25 yaş arasında 8,5 milyon vatandaş bulunduğunu anımsatarak, “Bunlar oy verebiliyor ama aday olamıyor. Burada aslında yeni bir hak vermiyoruz, haksızlığı gideriyoruz. Yeterli mi yetersiz mi? Bu ayrı bir tartışma konusu. Bu 18 yaş için geçerli bir şey değil, 18, 38, 48 ve 58 yaşında da yetersiz olanlar olabilir. Mecliste ilkokul diplomasını milletvekili olabilmek için dışarıdan almış olan vekiller de vardı.” değerlendirmesinde bulundu.
Milletvekili sayısında planlanan değişikliklere de değinen Şentop, askeri yargıyı da kaldıracaklarını anlattı. Şentop, “Başlangıçta siviller, bazen askeri mahkemede yargılanıyordu. Önce sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını engelledik, sonra da askeri mahkemeden çok az davada yargılanmasını sağladık. Şimdi de bütünüyle kaldırıyoruz. Asker sivil herkes bir tek mahkeme sistemi içinde yargılanacak.” dedi.

“Darbeleri susturan ezanlar ve selalara şahit olduk”

Star Gazetesi yazarı Selahaddin E. Çakırgil ise “en sefil hayatın başkalarının istediği şekilde yaşanılan hayat” olduğunu söyledi. Darbe dönemlerinden örnekler veren Çakırgil, “Bugüne kadar 4-5 darbe gördük, başarılı olmayanlar hariç. 2016'nın 15 Temmuz gecesi ise halk kitleleri olarak, Bismillah, ne zaman ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkı davet etti, arkasından da halk onu halkın arasında gördü.” diye konuştu.

Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler'in de katıldığı programda, halk oylamasına ilişkin röportajların da yer aldığı çeşitli video gösterimleri gerçekleştirildi.

 Konuşmaların ardından ise konuşmacılar, katılımcıların sorularını cevapladı.