KÂR-I NÂTIKLAR KİTAP TANITIM VE KONSERİ GERÇEKLEŞTİ

Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) tarafından düzenlenen “Kâr-ı Nâtık” konseri ve kitap tanıtım programı, 16 Nisan Pazartesi günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konserin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer,

“Hocamız, kültür insanımız Gönül Paçacı Tunçay’ın binbir emekle hazırladığı Kâr-ı Nâtık kitabının tanıtımına ve takiben düzenlendiğimiz konserimize hoş geldiniz. Sizlerin çoğu bu kavrama aşinasınız ama haliyle ilk kez duymuş olanlarda var. Gönül hanım bize bu güzel musiki geleneğini layıkıyla izah edecektir. Ama şunu söylemek isterim ki biz büyük bir medeniyetin evlatlarıyız. Şiir de, musiki de, mimari de ilerlemek dünyanın zirvesine çıkmak kolay değil. Burada çok büyük bir birikim var. Biz bu birikime sahip çıkmakla üzerine koyup ilerlemekle mükellefiz.  Musiki bizim kimliğimizin bir parçası değil kendisidir. Bugün biz tarihte kendimize asla kapanmayacak bir yer açtıysak bunu sadece savaşla yapmadık. Şiirle, mimariyle ve musikiyle yaptık. Bizim bir fatihimiz Sultan Mehmet ise diğerleri Fuzuli, Dede Efendi ve Itri’dir. Biz Üsküdar Belediyesi olarak alt yapı ve tesis inşa etmiyoruz, gönül inşa ediyoruz. Medeniyetimizin bu ince ve zarif birikimine de sahip çıkıyoruz. Çünkü Üsküdar bir kültür ve medeniyet şehri,” dedi. 

Konserde İÜ OMAR Korosu tarafından Rast Nakış, Rast Kâr-ı Nâtık, Hicaz Kâr-ı Nâtık gibi  birbirinden önemli eserler yorumlandı.